VERKET – EN HISTORIA OM ASKERSUND

Allt började med ett möte i Stockholm två dagar före julafton år 1903. Wilhelm Lindberg träffade, tillsammans med sin hustru Hilma, ingenjören och goda vännen Conrad Braun och den välbärgade familjen Svartling som var bekanta med Braun sedan en lång tid tillbaka, och som tidigare utlovat sitt stöd för vad som skulle komma att bli en betydelsefull del i Askersunds industrihistoria. Detta historiska affärsmöte blev Wilhelms första steg på vägen mot att bli industriledare och delägare i sitt egna bolag. Ett år efter mötet etablerades Askersunds Gjuteri och Mekaniska Werkstad AB vid norra Vätterns strand.
Wilhelms hustru Hilma såg fram emot att hennes man snart skulle bli aktad industriledare, disponent: en titel hon kände sig stolt över. Tankar och dagdrömmar om ett stort hus fyllt med barn och tjänstefolk, stora bjudningar och lyx gav Hilma ett leende på läpparna. Wilhelm var även han förväntansfull men samtidigt medveten om att det krävdes stora ansträngningar för att deras dröm skulle förverkligas.

Några månader innan det historiska mötet ägde rum återförenades Wilhelm med sin goda vän och tidigare arbetskamrat Conrad Braun, en ingenjör inom området gjuteriteknik. De två männen kom att komplettera varandra när de sedan startade Askersunds Gjuteri och Mekaniska Werkstad AB. Deras företag skulle komma att tillverka Wilhelms uppfinning, den nya stansmaskinen, men även bandsågar, kapmaskiner och remskivor.
Varför de valde att bygga upp industrin i Askersund var tack vare de goda sjöfraktsmöjligheterna, både väster och öster ut via Göta kanal – en perfekt plats att starta upp en industriverksamhet.
Detta var bara början på en lång industriepok som kom att betyda mycket för den lilla staden Askersund. Många ägare har satt sin fot i industrilokalerna genom åren, bland annat familjen Franzén som drev sitt bolag här i tre generationer. Under Askersunds Gjuteri och Mekaniska Werkstads regi tillverkades det bland annat träbearbetningsmaskiner och transmissionselement. Senare kom det att tillverkas värmeledningspannor, plåtfat, belysningsstolpar och plastdunkar under varumärket AVA, Askersundsverken AB. Sedan 2010 står Askersunds kommun som ägare av kvarteret.
NUTIDA NÖJESVERKSAMHET MED EN SJÄL SOM LEVER KVAR
Nu är det åter liv och rörelse i byggnaden! Askersundsverken AB har blivit Verket: en restaurang och nöjesverksamhet som åter fått Askersundsborna att vallfärda till stadens finaste område. När man befinner sig i kvarteret om kvällarna hör man ett dovt ljud av glada gästers mummel och skratt, klingande glas och ljudet av bowlingkloten som rullar längst banorna i den numera topprustade industrilokalen. Musiken från Verket fyller ut tystnaden i staden, gemenskapen skapar ögonblick att minnas. Det är liv i byggnaden igen – en samlingsplats för alla Askersunds invånare, privatpersoner såväl som företag.
ETT LEVANDE ASKERSUND

Verket är en dröm som gått i uppfyllelse, driven av unga och starka kvinnor som kämpar för ett levande Askersund. Tillsammans vill vi föra ihop kultur, god mat och historia och göra det till en upplevelse, för att ge en smak av Askersund.
Ja, det är mycket som har hänt i vårt fina kvarter. Det finns historier som riskerar att glömmas bort, men som vi vill återuppliva igen. Och det finns minnen som ännu inte skapats. Den gamla industriepoken må vara förbi men för oss på Verket har äventyret bara börjat.

Läs mer om historien HÄR och HÄR
Bilder av: Ove Danielsson